VÅRT ÄVENTYR – FRÅN HUSBILSSEMESTER I EUROPA TILL VANDRING PÅ ANDRA SIDAN JORDEN

Ganska snabbt efter att vi träffats våren 2014 började vi prata om hur vi ville leva och vad vi drömde om att göra. Sara hade sedan resan i Afrika år 2013 längtat efter ytterligare en långresa. Minst sex månader löd hennes krav. Jonathan hade sedan tidigare planerat att tillsammans med vännen Micke paddla hela Sveriges kust år 2016 så det fick bli startpunkten. 

Idéerna och planerna härjade hej vilt och vi funderade till en början på att köpa en husbil och upptäcka hela Europa under några månader. Men den idén skulle leda till många timmar i bil och det vi egentligen vill är att spendera tid i naturen. Så vi skrotade bilen innan den ens var köpt och spånade vidare med en ”topp 10-lista” på länder vi ville upptäcka. Vi gjorde varsin lista och det visade sig att vi hade sju länder gemensamt. Bland dessa fanns både Sverige och Nya Zealand med som blev våra slutliga val. 

Så vad skulle vi hitta på i Sverige? Jonathan funderade... Han skulle paddla Havspaddlarnas blå band från Svinesund till Haparanda... Haparanda är inte allt för långt från Treriksröset… och Treriksröset är en startplats för Fjällfararnas gröna band... Där satt det! Gröna bandet fick det bli. Han lanserade idén för Sara som nappade direkt och kom med ytterligare en idé. Sara hade tidigare funderat på att cykla genom hela Sverige från norr till söder, så vore det inte roligt om man kunde kombinera vandringen med lite cykling. Jonathan tyckte att ska vi ändå göra något så ska vi göra det ordentligt. Således lades alltså cykling till på färdschemat både mellan Haparanda – Treriksröset för Jonathans del och från Grövelsjön – via Svinesund – Smygehuk för oss båda. Då skulle Jonathan få till en ”Sverige runt” och Sara en ”Sverige på längden” båda för egen maskin. 

Men vad skulle vi göra sen då när vi kommer hem på hösten 2016, vänta in regn och snöslask i Stockholm? Nä roligare än så ville vi gärna ha det. Ett tag snurrade vi runt på om vi skulle spendera månaderna efter vår Sverigetur i Thailand, för där är det billigt har vi hört. Men sen kom vi fram till att ingen av oss egentligen ville åka dit. Vi ville ju till Nya Zealand! Så vi kollade upp olika alternativ med arbete i utbyte mot mat och husrum. Det skulle göra att vi ändå kunde hålla vår budget trots att vi nu valt ett dyrare resmål. Jonathan, som den informationstörstande nörd han är, kollade upp olika WWOOF-alternativ, World Wide Opportunities on Organic Farms, som skulle kunna fungera som tillfälliga hem. Men det vi suktade mest efter var att få uppleva den Nya Zealändska naturen och i sitt intensiva googlande hittade Jonathan vandringsleden med stort V. Te Araroa är en vandringsled på ca 300 mil som sträcker sig genom hela Nya Zealand. Där satt den! Förutsatt att vi fortfarande är sugna på en till ”långpromenad” efter Gröna bandet i Sverige. 

Om vi lyckas med allt kommer vi att ha tagit oss ca 800 mil på ett år. Följ gärna vår resa här på bloggen och ett glatt tillrop eller två är välkommet när det regnar som mest :)

 

OM JONATHAN

 
Jonathan föddes år 1982 på Danderyds sjukhus. Han är uppvuxen i Sollentuna och bor nu där tillsammans med Sara. Han tycker om att läsa på och planera samt att sätta upp mål att sträva mot. Hans friluftsintresse började redan när han var liten och var ute med familjen och tältade. Men det är först som vuxen han tagit sig iväg och upptäckt de fantastiska fjällen och paddling i skärgården. Jonathan har tidigare varit iväg på en del fjällsemestrar och paddlingsturer men det här blir hans första långa resa. Jonathan är inget vidare på att stanna upp och njuta av stunden utan vill helst hela tiden komma framåt. Däremot är han är bra på att se till att vi hamnar rätt och är skicklig på att bedöma risker i naturen. Han är metodisk och (nästan) alltid glad. Just därför är han den perfekta kompanjonen att ha med sig på ett äventyr som detta!
 

OM SARA

                                        
 
Sara föddes år 1986 på Södersjukhuset i Stockholm. Hon är uppvuxen söder om stan i Björkhagen men är numera bosatt i Sollentuna tillsammans med Jonathan. Hon är en kreativ person som gärna målar om i hemmet eller ritar tavlor. År 2013 åkte Sara på sitt första längre äventyr, en resa med Rosa bussarna där hon under åtta veckor skumpade fram genom Afrika från Kenya i norr till Sydafrika i söder. Friluftsintresset kommer från hennes pappa och tillsammans har de plockat ett antal liter svamp i skogen vid landstället på Ingarö. Sara har inget vidare lokalsinne men hon är bra på att hålla humöret uppe även när allt inte blir som det var tänkt. Just därför är hon en perfekt partner att ha med sig på ett långt äventyr!