VEGETARISK FJÄLLMENY

Frukost för två personer
 
 
Vi har valt att endast ha en sorts frukost med oss och tanken är att vi på våra vilodagar kommer att äta frukost på den fjällstation där vi befinner oss. Tillagningen av frukosten "Grötblandning" är både enkel och snabb. Det enda vi gör är att vi häller upp blandningen i varsin kåsa (0,6 liter) och häller över kokande vatten efter önskad konsistens. Rör om och låt stå några minuter. Medan vi äter gröten brukar vi koka upp vatten till te som vi sedan dricker ur samma kåsa som vi tidigare åt gröt i. Vips så blev kåsan "diskad"!
 

 
Efter frukostteet kokar vi upp ännu en laddning med vatten för att förbereda tillagningen av vår lunch. Vi använder oss av varsin lunchtermos på 473 ml/ 16 oz av märket Klean Kanteen. Oftast har vi redan på kvällen innan förberett termosarna med lunchens ingredienser. Sedan är det bara att hälla på det kokande vattnet, stänga locket och skaka om. Termoslunchen får sedan ligga och skumpa/tillagas i ryggsäcken tills den några timmar senare kan avnjutas i en lagom temperatur. Den enda ingrediens vi inte lägger i termosen på morgonen är cashewnötterna till lunchen "Linser med cashewnötter" då de tenderar att bli lite sega framåt lunchtid. De strös istället över direkt vid serveringen. Det bästa med termoslunch är att vi slipper ta fram köket och på så sätt spar tid vid lunchrasten. Speciellt skönt är det när regnet öser ner och man kan slänga i sig en varm färdig lunch på några minuter. 
 
Luncher för två personer
 
 
 
Efter lägerplasten är funnen och tältet är rest är det dags att tillaga kvällens middag. Både våra luncher och middagar följer ett rullande schema för att försöka upprätthålla någon form av variation. Favoriten är korv stroganoff men den skulle vi nog tröttna på om vi åt den varje dag... Eller? :)

När vi tillagar måltiderna kokar vi först upp vatten till de torkade grönsakerna. De får sedan ligga i det varma vattnet i en av våra kåsor (0,6 liter) och svälla medan vi steker och kokar resten av maten. 

Middagar för två personer

 

 /Sara

SPONSORER

Vi har förmånen att ha några företag som hjälper oss på vägen mot att nå våra mål. Dessa är:
 
 
 
BaraBraMat har hur mycket bra och god mat som helst. Det mesta av våra nötter, fröer, pasta, pesto, choklad och en del annat har vi fått från dom. Det är minst hälften av allt det vi ska äta under nästan 6 månader som kommer härifrån. 

Framförallt deras utbud av ekologiska nötter och fröer uppskattar vi mycket.
 
Stort tack till Mattias och Marcus på BaraBraMat! 
 

 
Stockholmkajak är en kajakbutik i Sollentuna som även har enhjulingar, slakkline och long boards i sitt sortiment. Vi får hjälp med kajak och utrustning från dom. Den kajak Jonathan kommer att paddla är en Seabird Expedition. En riktig expeditionskajak som sväljer hur mycket packning som helst men ändå gör bra fart framåt mot målet i Haparanda. 
 
Stort tack till Peter på Stockholm Kajak! 
 

  
 
Veganlife har både mat, kroppsvård och saker till hemmet. Vi får en hel drös med bars som kommer att tjäna som välbehövligt mellanmål under vårt äventyr. 
 
Stort tack till Pernilla på Veganlife! 
 

/Jonathan 

TORKA MAT

Då vi endast kommer att äta vegetarisk mat under våra äventyr och inte tycker att de färdiga frystorkade rätter som går att köpa i butik uppfyller våra önskemål har vi valt att själva torka och packetera all vår mat. Totalt för alla fyra äventyr i Sverige under 2016 kommer vi att torka:
 
 
Vi hade tänkt att torka gul lök också men den luktade så satans mycket (vi bor ju trots allt bara i en etta) att det blev outhärdligt. Så vi har bestämt oss för att leta rätt på ett storpack torkad gul lök istället, har sett att det ska finnas från märket Blå band. Vi kommer även att få torra soltorkade tomater från BaraBraMat. 
 

 
Vi torkar vår mat i en varmluftsugn och har efter lite prövande kommit fram till att tre plåtar per gång med en temperatur på 60 grader under 12-14 timmar med ugnsluckan på glänt blir bäst. Det är viktigt att se till att grönsakerna verkligen är torra så att de inte möglar under tiden de ska ligga förpackade tills vi ska äta dem om några månader. Känslan när man känner på de färdigtorkade grönsakerna skall vara som tjockare corn flakes.
 
 
Det är viktigt att ha en glipa när man torkar mat i ugnen så att den fukt och kondens som bildas har någonstans att ta vägen.
 
 
För att få fläkten i vår varmluftsugn att fortsätta snurra trots att luckan är lite öppen kom vi på en lösning genom att sätta två stycken Scotch-Brite som trycker in spaken som reglerar fläktens av/på-funktion.
 
 

/Sara