DAG 208: NIO GLAS VIN, TACK!

Sträcka: Hong Kong - Helsingfors - Stockholm
Distans: Ett antal hundra mil

Planet lyfte från Hong Kong kl 00.45 lokal tid (7 timmar före Sverige). Det blev som tidigare flyg även här en gourmetmåltid som serverades vid kl 02. Vår baltiske medpassagerare drack 7 glass vitt vin till middagen. Eller drack och drack han snarare svepte dem inom loppet av en kvart. Sen försökte vi få lite sömn innan frukosten skulle serveras sex timmar senare. Vår baltiske granne ville inte ha juice till frukosten utan bad istället om två glas rött som slank ner rätt kvickt.

 

Jonathan härmar vår törstige bordsgranne (fast med två glas blåbärsjuice).

Vid kl 04.40 svensk tid (kl 11.40 Bali tid) landade vi i Helsingfors. Här köpte vi två dyra bananer och en ännu dyrare påse jordnötter och väntade på flyget till Stockholm som skulle avgå vid kl 07.00 svensk tid. Planet var i tid och vi landade vid kl 08.00 på Arlanda. Det gick snabbt att få vårt bagage och snart satt vi på flygbussen hemåt. Skönt när allt går smidigt.

Exakt 30 timmar från det att vi satte oss i taxin som tog oss till Balis flygplats satte vi nu nyckeln i låset på ytterdörren hemma i Sverige. Det känns både i kroppen och knoppen att det varit en lång resa.

Vi firade hemkomsten med knäckebrödsmacka och sedan ett skönt bad i badkaret. På eftermiddagen tog vi oss iväg på bio för att hålla oss igång. Filmvalet blev "Morran och Tobias - Som en skänka från ovan" som visade sig vara riktigt dålig till skillnad från deras tidigare kortfilmer. Trist.

När vi kom hem igen var jag riktigt trött. Våra kroppar ligger fortfarande sju timmar före svensk tid så det är svårt att hålla sig vaken. Jonathan lagade lite middag och sen kröp jag till kojs vid kl 19 och somnade direkt. Jonathan försökte hålla ut men vid kl 20.30 tog sömnen överhanden även för honom.

Dagens bästa: Att andas frisk kall luft.

/Sara

 

Väntar på första flyget som ska ta oss från Bali till Hong Kong. Vakten i bakgrunden, som hade till uppgift att se till att folk bara gick ut och inte in genom dörren bredvid honom, verkade ha ett måttligt kul jobb.

 

Hong Kongs flygplats hade inte särskilt mycket kul att bjuda på...

 

...förutom en hel del torkat kött...

 

...och böter för rökning.

 

Vid soluppgången kunde vi äntligen skåda Stockholms skärgård.

DAG 207: TRAFIK PÅ BALI

Sträcka: Bali - Hongkong (sedan vidare till Helsingfors och därifrån till Stockholm)
Väder: Spelar ingen roll, vi sitter ju ändå bara på flygplan hela tiden

Idag är det alltså dags att resa hem. 6 veckor som känts både långa och korta på samma gång är nu till ända. Vi tycker båda att det ska bli skönt att komma hem. Framförallt att få andas frisk sval luft. Men vi misstänker att vi ganska snart kommer vilja åka iväg igen. Tur att det bara är vår fantasi som sätter gränsen där då. Ja till viss del kanske det finns en ekonomisk aspekt också :-)

I morse hann jag med 10 km på löpbandet och 30 minuter styrketräning. När jag kom hem så åt vi en stor frukost på Eden Café. Precis när taxin kom stack jag dit igen och köpte ytterligare två avokadomackor. Det blir ju alltid dålig mat på flygplatser och flygplan. Så det var lika bra att grunda ordentligt eftersom jag hade tränat.

På flygplatsen åt vi falafel och pommes frites. God och helt ok lunch faktiskt. Resdagar är ju ofta sega och särskilt flygresdagar. Flygplatser är fruktansvärda ställen och flygplan är trånga, obekväma och bullriga. Nu sitter vi i Hongkong och väntar på flyget till Helsingfors. Så officiellt är den här dagen över nu men vårt resande kommer fortsätta ytterligare typ 15 timmar.

Så hur fungerar trafiken på Bali? Några observationer har vi gjort.
* Alla kör ganska långsamt, helt enkelt för att vägarna är dåliga och det är mycket trafik.
* Nästan ingen ser ut att ha krockat förutom turister som har skrapsår på knän, armbågar och axlar efter mopedolyckor.
* Alla har stort tålamod och ingen tutar argt trots att alla kör ut framför varandra hela tiden.
* Det är ett bra flyt i trafiken.
* Om det det går att köra om ska du göra det.
* Om det inte går att köra om ska du göra det ändå, särskilt om det är en moppe och även om det är kö 16 meter längre fram.
* Tutan ska användas flitigt till att göra andra trafikanter uppmärksamma på att du kommer farande, använd en kort glad signal.
* Om det gått för lång tid utan att du fått tuta på någon, typ 7,72 sekunder, så kan du tuta ändå bara för sakens skull.
* Kör alltid på en för låg växel, bilen mår bäst och drar minst bensin runt 3-4000 varv/minut. #baliechodriving
* På en moppe får det plats det du behöver få plats med t ex en familj, 50 kg ris, en stege, en restaurang (nåja gatukök), en affär eller dylikt.
* Bensin till moppen köper du i närmaste snabbköp, serveras i vodkaflaska.

Vi vågade tillslut ändå hyra moppe men körde inte överdrivet mycket. Mest ner på stan och till stranden. Det underlättade avsevärt då avstånden var lite långa att gå i Canggu. Det gick faktiskt lättare att köra vänstertrafik än jag trodde. Fick tänka lite bara till skillnad från högertrafik som går på automatik.

Om man sammanfogade Sveriges och Balis trafik borde det bli rätt bra. Sveriges trafikanter är rätt bra på att hålla avstånd och hastighet medan balineserna har ett bra flyt och tålamod. Däremot måste man nog enas om att köra om samma sida av vägen.

Dagens bästa: God frukost.

/Jonathan

DAG 206: MYCKET SNACK OCH LITE VERKSTAD

Plats: Canggu
Väder: Molnigt och varmt

Planen för dagen var att äta frukost, träna på gymmet, äta lunch, åka till stranden, titta på solnedgång och sen äta middag. Låter som en rätt lugn och skön dag men det blir ju inte alltid som man planerat...

Jonathan vaknade tidigt imorse med en mage som skrek efter mat efter all energi som gick åt till löpbands-marathonet igår. Själv vaknade jag upp med mensvärken från helvetet. Vi tog oss tvärs över gatan för frukost på Eden Café.

En vacker frukost smakar extra gott 🌸

Sen var det raka vägen tillbaka till sängen för min del, knapra värktabletter och ligga i fosterställning. Jonathan funderade på att åka till gymmet för att springa 1-2 mil till idag men även han blev kvar i sängen. Framåt lunch började min mage ge med sig något och vi tog moppen bort till Ithaka Warung för lunch. Jonathan tog även friterade oreokex med glass till efterrätt. Helt okej ställe med billiga priser.

Efter lunchen körde vi en liten sightseeingtur med moppen för att åtminstone få känslan av att vi "rört på oss" idag. Tillbaka på hotellet blev det ännu mer vila. Vi pratade om att sticka ner till stranden vid solnedgången men när klockan närmade sig 18 var hela himlen helt grå av moln. Så vi skippade det och vilade lite till. Middagen intogs senare på Roti Canai Street Kitchen & Dining Room. Jag råkade beställa fel och fick Nasi Goreng istället för Mie Goreng. Trist när jag inte alls var sugen på ris. Min arga kvinnomage började göra riktigt ont igen och det var inte mycket jag lyckades få i mig av maten.

När Jonathan ätit upp satt vi upp på Röda Faran och tog en sista sväng ner till Echo Beach. Här var det något liveband som spelade men knappt någon publik. Vi körde en u-sväng och styrde kosan hemåt. Ingen vidare avslutning på vistelsen här men ibland blir allt inte som planerat. Imorgon bär det av hem till Sverige igen.

Dagens bästa: När Jonathan fixade fram värktabletter och en vattenflaska med varmvatten inlindad i en sarong till min onda mage.

/Sara