439: SISTA BITEN TILL ABISKO

Sträcka: Rastplats nära Riksgränsen - Abisko 
Väder: Ösregn 
Temperatur: 8,5-11 grader 

Vaknade upp vid 9.30 till ett ihärdigt smattrande mot tältduken. Regn. Snabbade oss med att packa ihop tältet, rasta Otto som knappt ville gå en meter och sen in i bilen för att äta frukost. Ingen gourmetfrukost idag direkt. Jonathan åt upp det som finns kvar av gårdagens pizza och jag åt några mackor med mjukost som sköljdes ner med lite kallt vatten.

Sedan körde vi vidare och passerade nu gränsen över till Sverige. Några mil senare var vi slutligen framme i Abisko som var slutdestination för dagen. Även här regnade det på friskt.

Vi hade bokat boende i ett hundrum för fre-mån men kände redan igår när vi såg väderprognosen (ösregn) att det vore skönt att få komma in i värmen direkt. Ringde igår men då fanns inte vårt rum ledigt, vi gjorde en ny förfrågan på plats och plötsligt fanns vårt rum tillgängligt. Toppen! In med alla blöta saker och en lycklig hund som äntligen fick leka inne i värmen på rummet.

Det blev en lugn kväll med lite förberedelser och packning för Jonathans  del. Imorgon vid kl 11 ska han ta bussen till Nikkaluokta för att dagen därpå kl 08.00 starta Swedish Alpine Ultra och springa de 107 km tillbaka till Abisko.

Jag och Otto kommer att stanna kvar här i Abisko och försöka tajma målgången någongång på lördag kväll/söndag natt.

Dagens bästa: Att vårt rum fanns ledigt så vi slapp campa i ösregnet.

/Sara

DAG 438: TILLBAKA I Å

Sträcka: Henningsvær - Å - rastplats innan Riksgränsen 
Väder: Sol och t-shirtväder i Å och sedan regn på kvällen 
Temperatur: 10-23 grader 

Vi sov jätteskönt alla tre så när vi vaknade var vi rätt pigga. Åt frukost i solen med fin utsikt. Vi gillar bra utsikt. 

Sedan åkte vi ut och kollade lite på den pittoreska staden Henningsvær. Den är byggd längst ute vid havet. Rätt häftigt att bo så men samtidigt väldigt ensligt. 

Färden gick vidare ut mot Å. Det ligger längst ut på Lofoten. Ju längre ut man kommer desto mer utsatt ligger dom små samhällena. Innan alla moderna bekvämligheter fanns så måste det varit ett mycket hårt liv här som fiskare. 

Vi var i Å för tre år sedan och gillade stället. Nu hade vi chansen att komma tillbaka men däremot såg väderprognosen ganska risig ut. Solen visade sig dock från sin bästa sida när vi väl kom dit. Behagligt t-shirtväder och en lätt bris. Vi satt länge och bara njöt. 

Sedan åkte vi tillbaka och siktade på att komma så långt vi orkade köra mot Abisko. Vi tänkte pizzapaus i Svolvær och stannade vid ett risigt hak. Beställde motvilligt två pizzor. Efter en stund kommer bagaren ut och säger att dom inte har små pizzor. What?!?! Jag orkade inte tjafsa utan sa bara att då vill vi inte ha pizza och så gick vi vidare. 

Hittade ett klart fräschare ställe där vi beställde två pizzor men fick tre + tre vitlökssås till. Jag påtalade det men han bara viftade lite och log så jag tog dom med mig och gick. 

Det innebar att vi kunde äta varsin pizza till middag och sedan fanns även en till frukost. Sara föredrog en mer traditionell frukost vilket gjorde att jag fick den. Kalas! 

Till slut hittade vi en tom rastplats längs vägen. Vi slog upp tältet i regnet och kastade oss in och var nöjda med dagen 

Dagens bästa: Mysig lunch i solen i Å.

/Jonathan 

DAG 437: MOT LOFOTEN

Sträcka: Nordskot - Henningsvær
Väder: Sol och regn 
Temperatur: 12-19 grader 

Började dagen i lugn och ro med frukost hos Daniel och Åsa. Tog sedan en skön dusch utan stress. På alla campingar är det alltid 4 min/polett så då måste man snabba sig på. Men idag duschade jag säker i 6 minuter utan att varmvattnet tog slut. Lyx!

Vid 12-tiden åkte vi iväg till Bøsanden som blivit utsedd till en av Norges vackraste stränder. Här åt vi lunch och Otto grävde i sanden efter gömda snäckskal.

Vi körde sedan vidare mot Skutvik varifrån färjan över till Lofoten skulle gå. Vi förbokade biljetter igår eftersom färjan bara går två gånger per dag (kl 11 och kl 18.30). Tur att vi gjorde det för när vi kom fram till kajen vid kl 17 var alla obokade platser redan fulla. 

Färjan från Skutvik - Svolvær tog 2 timmar och det gungade på rätt bra. Eftersom hundar inte var tillåtna inomhus ombord satt vi till en början kvar i bilen på parkeringendäck. Men när vågorna började bli för stora så var vi tvungna att vinglandes ta oss uppåt. Ute på däck piskade regnet och vinden ilade. Stackars Otto som vi lindat in i en filt skakade av köld. 

Här ute kunde vi inte stå i två timmar så vi trotsade hundförbudet och gick in och satte oss i ett hörn. Vi var inte ensamma hundägare här inne visade det sig snart. Såg åtminstone tre andra små hundar som tagit skydd här inne från regnet och blåsten. Otto som tyckte det var skönt att vara inne i värmen somnade direkt i mitt knä och sov där tills vi var framme.

Kl 20.30 när vi körde av båten i Svolvær öste regnet ner. Planen var att sova i det fria inatt så vi styrde kosan mot Henningsvær för att leta tältplats. Med de höga, branta fjällen och klippblocksterräng på sidorna om den smala vägen är det inte superlätt att hitta en bra tältplats. Det var även fler än vi som tänkt likadant inatt och de bästa plana markplättarna var redan tagna. Men efter en stunds letande hittade även vi tillslut en bra jämn yta för vårt tält. Tur med vädret hade vi också då det slutade regna precis i tid innan vi skulle slå upp tältet.

Medan Jonathan lagade maten kom det två cyklister som också letade tältplats. Det var ett par från Katalonien som bodde rätt nära där Jonathan var och hälsade på några vänner i våras. 

Det blev en sen middag som vi åt inne i tältet för att slippa lite jobbiga knott som kom när vinden mojnat. Otto verkade dödstrött trots att han sovit större delen av dagen i bilen och på båten. Han somnade nästan direkt i sin sovsäck när han fick komma in i tältet. Håller tummarna för att han ligger kvar där hela natten.

Dagens bästa: Att äta lunch och leka på Bøsanden.

/Sara

Kvällens tältplats i Henningsvær.