DAG 437: MOT LOFOTEN

Sträcka: Nordskot - Henningsvær
Väder: Sol och regn 
Temperatur: 12-19 grader 
 
Började dagen i lugn och ro med frukost hos Daniel och Åsa. Tog sedan en skön dusch utan stress. På alla campingar är det alltid 4 min/polett så då måste man snabba sig på. Men idag duschade jag säker i 6 minuter utan att varmvattnet tog slut. Lyx!
 
Vid 12-tiden åkte vi iväg till Bøsanden som blivit utsedd till en av Norges vackraste stränder. Här åt vi lunch och Otto grävde i sanden efter gömda snäckskal.
 
 
Vi körde sedan vidare mot Skutvik varifrån färjan över till Lofoten skulle gå. Vi förbokade biljetter igår eftersom färjan bara går två gånger per dag (kl 11 och kl 18.30). Tur att vi gjorde det för när vi kom fram till kajen vid kl 17 var alla obokade platser redan fulla. 
 
Färjan från Skutvik - Svolvær tog 2 timmar och det gungade på rätt bra. Eftersom hundar inte var tillåtna inomhus ombord satt vi till en början kvar i bilen på parkeringendäck. Men när vågorna började bli för stora så var vi tvungna att vinglandes ta oss uppåt. Ute på däck piskade regnet och vinden ilade. Stackars Otto som vi lindat in i en filt skakade av köld. 
 
Här ute kunde vi inte stå i två timmar så vi trotsade hundförbudet och gick in och satte oss i ett hörn. Vi var inte ensamma hundägare här inne visade det sig snart. Såg åtminstone tre andra små hundar som tagit skydd här inne från regnet och blåsten. Otto som tyckte det var skönt att vara inne i värmen somnade direkt i mitt knä och sov där tills vi var framme.
 
Kl 20.30 när vi körde av båten i Svolvær öste regnet ner. Planen var att sova i det fria inatt så vi styrde kosan mot Henningsvær för att leta tältplats. Med de höga, branta fjällen och klippblocksterräng på sidorna om den smala vägen är det inte superlätt att hitta en bra tältplats. Det var även fler än vi som tänkt likadant inatt och de bästa plana markplättarna var redan tagna. Men efter en stunds letande hittade även vi tillslut en bra jämn yta för vårt tält. Tur med vädret hade vi också då det slutade regna precis i tid innan vi skulle slå upp tältet.
 
Medan Jonathan lagade maten kom det två cyklister som också letade tältplats. Det var ett par från Katalonien som bodde rätt nära där Jonathan var och hälsade på några vänner i våras. 
 
Det blev en sen middag som vi åt inne i tältet för att slippa lite jobbiga knott som kom när vinden mojnat. Otto verkade dödstrött trots att han sovit större delen av dagen i bilen och på båten. Han somnade nästan direkt i sin sovsäck när han fick komma in i tältet. Håller tummarna för att han ligger kvar där hela natten.
 
Dagens bästa: Att äta lunch och leka på Bøsanden.

/Sara

 

Kvällens tältplats i Henningsvær.

Kommentera här: